Wat we doen - Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen

Wat we doen

Wereld Dorpen voor Kinderen geeft kinderen wereldwijd de kans om voorgoed uit armoede te ontsnappen.

Dit is Wereld Dorpen voor Kinderen

Wat we doen

In onze Werelddorpen nemen we (kans)arme kinderen op en geven we hun een veilig thuis, eten, kleding, zorg en onderwijs. Zo helpen we kinderen een goed bestaan op te bouwen. 

Waar we dat doen

Onze 12 Werelddorpen vind je in de Filipijnen, Mexico, Guatemala, Brazilië, Honduras en Tanzania. In de Werelddorpen werken we samen met de Zusters van Maria.

Waarom we dit doen

Elk kind moet vrij van armoede kunnen opgroeien. Investeren in onderwijs is een duurzame manier om armoede te stoppen: onderwijs geven is toekomst geven, aan kinderen én hun gezin.

Onze aanpak: in 5 stappen van extreme armoede naar kansrijke toekomst

Stap 1: We zoeken kwetsbare kinderen op

De Zusters van Maria, die de kinderen in de Werelddorpen opvangen, kiezen elk jaar met zorg nieuwe kinderen die een kans maken op een plek in een Werelddorp.

Ze reizen hiervoor af naar onherbergzame gebieden en allerlei uithoeken, want juist op die afgelegen plekken is armoede vaak het meest schrijnend. Kinderen die bijvoorbeeld wees zijn geworden, verlaten zijn door hun ouders of moeten werken en daardoor niet meer naar school kunnen, krijgen voorrang.

Die kinderen krijgen de belangrijkste vraag van hun leven: wil je je thuis verwisselen voor een Werelddorp, wil je naar school, wil je jezelf een hoopvolle toekomst geven?

Stap 2: We bezoeken de kinderen thuis

Kinderen die naar een Werelddorp willen (en dat zijn er heel wat!), krijgen thuis bezoek van een zuster. De zuster kijkt in welke omstandigheden het kind opgroeit en spreekt met de ouders: staan jullie erachter dat het kind bij ons komt wonen? Is het kind er klaar voor?

Dit gesprek is belangrijk, want zo stellen we zeker dat zowel het kind als de ouders weten wat het betekent om naar een Werelddorp te gaan.

Stap 3: De kinderen doen een startexamen

De Werelddorpen zijn vaak al bekend bij kinderen, en veel kinderen dromen van een plekje op een van onze scholen. Maar hoe graag we het ook zouden willen, we hebben helaas niet de middelen om al die kinderen toe te laten. 

Om in een Werelddorp toegelaten te worden, doen de kinderen daarom een examen. Dankzij het examen weten we zeker dat de kinderen de juiste vaardigheden hebben om de middelbare school aan te kunnen.

Stap 4: De kinderen komen aan in hun Werelddorp

In gescheurde kleren en zonder bagage: dat is hoe veel kinderen onze dorpen binnenkomen. Hier krijgen ze een eigen bed, eigen kleding en schoenen, gezond en voldoende voedsel, zorg en onderwijs. Thuis konden ze daar vaak alleen maar van dromen…

Alle kinderen leven hier in ‘families’ van zo’n 40 à 50 kinderen. Zo’n familie doet alles samen: samen naar school, samen eten en samen sporten. Elke familie heeft een zuster als hoofd, bij wie de kinderen altijd terechtkunnen.

De kinderen mogen hier kind zijn: ze mogen spelen en vriendschappen sluiten. Ze mogen hun talenten ontwikkelen en trots leren zijn op zichzelf. Ze kunnen naar hartenlust zingen, tekenen, schilderen en toneelspelen. 

In onze dorpen leren de kinderen dat ze veilig en geliefd zijn. Dat ze mogen dromen van een betere toekomst én aan die betere toekomst kunnen werken, voor zichzelf en hun familie.

Maak kennis met de kinderen in onze dorpen

Stap 5: We werken samen aan een kansrijke toekomst

De kinderen halen bij ons hun middelbareschooldiploma en volgen ook een beroepsopleiding zoals naaien, autotechniek, houtbewerking of elektrotechniek. Met zo’n beroepsopleiding hebben de kinderen straks een grote baankans. Onze afgestudeerden zijn gewilde werknemers.

Bijna al onze oud-leerlingen uiten hun dankbaarheid door betrokken te blijven bij ‘hun’ dorp. Zij helpen ons bijvoorbeeld door hun kennis en expertise voor ons in te zetten of door afgestudeerde leerlingen in dienst te nemen.

En het mooiste is nog wel dat onze oud-leerlingen hun kansrijke toekomst delen met anderen. Zij steunen hun gezin, betalen het onderwijs van broertjes en zusjes, investeren in hun gemeenschap. Zo reikt ons werk verder dan dat ene kind dat we helpen en geeft steeds weer een kansrijke toekomst, generatie na generatie.

Een leven zonder armoede begint hier.

Geef je voor de Werelddorpen, dan geef je voor een betere toekomst voor (kans)arme kinderen. Met jouw gift heb je directe, blijvende impact op extreme armoede.

Ja, ik doneer

Ons werk in de praktijk: het verhaal van Suzana

Geef onderwijs, geef een toekomst!

Onze dorpen zorgen ervoor dat kinderen niet meer hoeven te bedelen. 

Niet meer met een rammelende maag naar bed gaan. 

Nooit meer de last van uitzichtloosheid voelen. 

Nooit meer tevergeefs hopen op een betere toekomst. 

Met zoiets simpels als onderwijs, een veilig thuis en gezond eten geef je een kinderleven een radicale wending, weg van armoede. Jouw gift zet een leven op zijn kop.

Ik doneer

Dit is onze impact

Onze aanpak werkt. Kijk maar naar…

De cijfers. 

12 Wereld Dorpen voor Kinderen, van Brazilië tot Tanzania.

160.000 kinderen kregen sinds 1985 in een Werelddorp een kans gekregen op een nieuw, beter leven.

20.000 kinderen zien we jaarlijks hun leven voorgoed veranderen dankzij hun plekje in een Werelddorp.

Onze oud-leerlingen. 

Onze oud-leerlingen vinden vaak een goede baan en laten de armoede achter zich. Zij steunen hun gezin en investeren in hun gemeenschap. 

Dat is de kracht van onze aanpak: die transformeert veel meer levens dan alleen de levens van de leerlingen. Het blijkt steeds weer: een betere wereld begint bij onderwijs!

De kinderen in onze dorpen. 

Konden we je maar meenemen naar een Werelddorp. Dan kon je zien wat wij zien: wij zien kinderen opbloeien, zelfvertrouwen krijgen, hun talenten ontdekken en ontwikkelen. 

We zien dat het écht kan, armoede blijvend stoppen. En dat een ‘kleine’ aanpak groots werkt. Want dat is hoe je armoede de wereld uit helpt: kind voor kind, gezin voor gezin.

Doneer en bevrijd een kind uit armoede

Doneren = armoede stoppen.

Help je mee? Jouw gift voor dat ene kind maakt het verschil. 

Ja, ik geef een kind toekomst!

Nu doneren

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • We gebruiken je e-mailadres alléén om je onze nieuwsbrief te sturen. Meer informatie over hoe we met je gegevens omgaan vind je in onze privacy verklaring.