De Werelddorpen tijdens de coronacrisis - Wereld Dorpen voor Kinderen

De Werelddorpen tijdens de corona-crisis

Nu in Nederland alle kinderen weer naar school gaan is het tijd om te kijken wat de corona-crisis heeft betekend voor het onderwijs in onze Werelddorpen

Prioriteit

De kinderen in de Werelddorpen gezond en veilig houden. Dat was de grootste prioriteit voor de Zusters van Maria toen het corona-virus zich over de wereld verspreidde. Het was al snel duidelijk dat zij de veiligheid van de kinderen het best konden waarborgen als iedereen in de Werelddorpen bleef. Dat was een grote beslissing. Maar gelukkig kon dankzij deze beslissing het virus buiten de deur worden gehouden en zijn alle kinderen tot nu toe gezond gebleven.

Onderwijs op afstand

Door deze quarantaine worden ook leraren niet meer toegelaten. Daarom is noodgedwongen overgestapt op andere vormen van onderwijs. Soms is een videoverbinding mogelijk en kan er op afstand les worden gegeven. Meestal wordt het lesmateriaal, de opdrachten en het huiswerk per e-mail toegestuurd. Leerlingen uit de hoogste klassen worden ingeschakeld om extra uitleg te geven en de jongere leerlingen te helpen bij hun schoolwerk. Ideaal is deze situatie natuurlijk niet. De kwaliteit van het onderwijs lijdt er onder. Toch zijn de kinderen dankbaar dat ze op deze manier kunnen blijven werken aan het behalen van hun diploma en een betere toekomst.

Andere bezigheden

Nu er minder lessen zijn is het een uitdaging voor de zusters om de kinderen de hele dag bezig te houden, zodat ze zich niet gaan vervelen. Naast het schoolwerk besteden de kinderen daarom nu meer tijd aan sport en culturele activiteiten. De zusters verzinnen steeds weer nieuwe activiteiten: origami, tekenen, dansen… Ze zagen dat er in de lokale ziekenhuizen grote tekorten aan mondkapjes en beschermende kleding waren.. Waar de kinderen normaal gesproken leren hoe ze schooluniformen en kleding naaien, maken ze nu mondkapjes en beschermende pakken. In Guatemala hebben de meisjes meer dan 2.000 mondkapjes gemaakt voor twee ziekenhuizen in de stad. In de Filipijnen hebben de jongens 350 beschermende pakken en meer dan 200 laboratoriumjassen gemaakt Zo leren de kinderen nieuwe vaardigheden en tegelijkertijd helpen ze anderen. Hoe mooi is dat! Dat het leven in lockdown niet saai hoeft te zijn, laten de meisjes uit Honduras in een video op YouTube zien.

In de keuken

Ook het keukenpersoneel kan niet meer naar de Werelddorpen komen. De zusters moeten nu zelf voor drie gezonde maaltijden per dag zorgen voor alle kinderen. Gelukkig kunnen de kinderen die de koksopleiding en de opleiding tot brood- en banketbakker doen, helpen in de keuken en de bakkerij.

Tekorten

In de meeste landen waar onze Werelddorpen zijn gevestigd, zijn winkels en markten gesloten. Veel levensmiddelen zijn niet meer te koop. De prijzen voor fruit, groenten, vlees en conserven zijn meer dan verdubbeld. Het is een hele puzzel om ervoor te zorgen dat de kinderen dagelijks drie gezonde maaltijden krijgen. Ook andere noodzakelijke spullen zoals zeep, shampoo en wasmiddel zijn bijna niet meer te koop. Zelfs schoolspullen zoals pennen, potloden en schriften zijn in sommige landen helemaal niet meer beschikbaar. De zusters maken zich hier dan ook grote zorgen over. Laten we daarom niet vergeten: samen staan we sterk!

 

Blijf op de hoogte!

Elke maand inspirerende verhalen en het laatste nieuws over Wereld Dorpen voor Kinderen in jouw mailbox.

  • Afmelden is mogelijk in iedere email. Meer informatie over hoe we met je gegevens omgaan vind je in onze privacy verklaring.