Over ons - Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen

Over ons

In onze Werelddorpen krijgen (kans)arme kinderen onderwijs en zo een hoopvolle toekomst.

Onze droom

Wij dromen van een wereld waarin alle kinderen goed onderwijs volgen en dus gelijke kansen krijgen.

Onze missie

Wij helpen kinderen ontsnappen uit een leven van armoede. Voorgoed.

Onze impact

Wij geven kinderen onderwijs. Zo doorbreken we de cirkel van armoede. Kind voor kind. Gezin voor gezin. 

Dit zijn wij

Wij zijn Wereld Dorpen voor Kinderen. Wij zetten ons wereldwijd in voor (kans)arme kinderen: er zijn Werelddorpen in de Filipijnen, Mexico, Guatemala, Brazilië, Honduras en Tanzania, voor zowel jongens als meisjes.

Het oudste Werelddorp bestaat al zo’n 60 jaar. De Werelddorpen zijn volledig afhankelijk van giften. Met onze Nederlandse organisatie, die in 1990 in het leven is geroepen om de Werelddorpen te steunen, doen we dan ook ons best om donateurs te werven die aan het prachtige werk in de dorpen willen bijdragen.

Zo zijn wij ontstaan

Aloysius Schwartz, oftewel vader Al, een priester die zich zijn leven lang heeft ingezet voor de allerarmsten, richtte in 1964 de Congregatie van de Zusters van Maria van Banneux op. Vader Al en de Zusters van Maria hadden een duidelijk doel: de allerarmsten helpen. In de jaren zestig zetten zij de eerste programma’s op voor arme en verlaten kinderen in Zuid-Korea. Al snel volgden er meer Werelddorpen in meer landen en momenteel vind je zowel jongens- als meisjesdorpen in de Filipijnen, Mexico, Guatemala, Brazilië, Honduras en Tanzania.

Dankzij de Zusters van Maria, die onze Werelddorpen leiden, maken we elk jaar de grote droom van zo’n 20.000 kinderen werkelijkheid: een unieke kans op een betere toekomst. 

In totaal hebben de Werelddorpen sinds het eerste dorp in 1964 al bijna 160.000 kinderen uit armoede bevrijd. En dat dankzij ‘zoiets simpels’ als onderwijs.

Lees verder over onze aanpak

Dit zijn onze Werelddorpen

Onze Werelddorpen zijn plekken waar kinderen naar hartenlust kind kunnen zijn. Ze kunnen spelen, leren, groeien en vrienden maken. 

Dat is heel anders dan het thuis was: de leefwereld thuis was eerder een ‘overleefwereld’. Ze maakten armoede, honger, uitzichtloosheid en vaak ook geweld van dichtbij mee. In onze dorpen laten ze dat voor altijd achter zich.

In onze dorpen krijgen kinderen onderdak, gezonde voeding, kleding, zorg en bovenal onderwijs. Ze volgen bij ons de middelbare school en ook een beroepsopleiding. Want als er iets is dat hoop geeft op een betere toekomst, dan is het onderwijs.

Meer over het leven in onze dorpen

Dit is onze impact

Dankzij hun tijd in de Werelddorpen zien we ‘onze’ kinderen hun dromen waarmaken: ze vinden een mooie baan, beginnen een eigen bedrijf, gaan met een beurs naar de universiteit. Ze brengen voorgoed verandering in het leven van hun ouders, ze betalen het schoolgeld voor hun broertjes en zusjes, ze investeren in hun gemeenschap. 

Wat begint met onderwijs voor één kind, transformeert uiteindelijk veel meer levens. Eén kind dat opklimt, reikt de helpende hand naar zijn familie, vrienden en gemeenschap. 

Dat is waarom wij geloven in onderwijs: geef een kind onderwijs en je geeft het een toekomst. Geef een kind onderwijs en je ziet de impact, je ziet armoede verdwijnen, je ziet een betere wereld ontstaan.

Onderwijs heeft impact. Steeds weer, kind voor kind.

Lees verder over onze impact

Waarom we doen wat we doen

Omdat er nog steeds kinderen gedwongen moeten werken voor hun eten.
Omdat er elke dag kinderen met geweld te maken krijgen als gevolg van schrijnende armoede. 
Omdat er elke avond kinderen met een rammelende maag naar bed gaan. 

En omdat we geloven dat het anders kan. 
Omdat we steeds weer zien dat wij het verschil kunnen maken voor die kinderen. 
Omdat we ervan overtuigd zijn dat we armoede, honger en geweld kunnen stoppen.

Daarom doen we wat we doen: omdat we het kunnen. Wij kunnen het verschil maken, dus doen we dat. Niks doen is geen optie.

Meer over onze missie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • We gebruiken je e-mailadres alléén om je onze nieuwsbrief te sturen. Meer informatie over hoe we met je gegevens omgaan vind je in onze privacy verklaring.