Meisjesdorp - Biga - Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen
School meisjes lopen buiten

Meisjesdorp - Biga

Meisjesdorp – Biga

In 1983 reisde onze oprichter Vader Al naar de Filipijnen om de Ramon Magsaysay Award for Peace and International Understanding in ontvangst te nemen. Deze Ramon Magsaysay Prijs voor Vrede en Internationale Betrekkingen is een prijs die in Azië vergelijkbaar is met de Nobelprijs voor de Vrede. Vader Al kreeg deze prijs voor zijn werk met arme en in de steek gelaten kinderen in Korea. Bij deze gelegenheid ontmoette hij Zijne Eminentie Jaime Kardinaal Sin die hem uitnodigde om deze programma’s ook in de Filipijnen op te zetten.

In 1985 begon Vader Al met de bouw van een Meisjesdorp en een Jongensdorp in de buurt van Manila, de hoofdstad van de Filipijnen op het eiland Luzon . In 1986 zijn deze Werelddorpen geopend. Duizenden kinderen zijn hier 20 jaar lang naar school gegaan tot de verplaatsing in 2004 van het Meisjesdorp naar Biga en het Jongensdorp naar Adlas, zo’n 40 km verderop in de provincie Cavite op Luzon. 

Het Meisjesdorp in Biga is een van de vier Werelddorpen in de Filipijnen. In 2022 bood het plaats aan 2.198 meisjes afkomstig uit extreem arme families. In 2022 zijn 639 meisjes begonnen aan hun opleiding in het Werelddorp en 549 meisjes hebben hun diploma gehaald. De meisjes werden door 33 Zusters liefdevol verzorgd.

De meisjes zijn tussen 11 en 14 jaar oud als ze aan hun opleiding beginnen. Naast hun middelbare schooldiploma kunnen ze ook de volgende beroepsopleidingen volgen: naaister, boekhouder, kledingontwerpster, brood- en banketbakker, call center medewerker, onderhoudsmonteur voor computers, technisch tekenaar, verzorgende en computer programmeur. De lessen worden door 55 professioneel opgeleide leraren gegeven.

In hun vrije tijd kunnen de meisjes sporten in de overdekte gymzaal, die ook dienst doet als toneel- en theaterzaal. Verder zijn er een atletiekbaan, voetbalveld en veel basketbalvelden. Verder kunnen ze ook meedoen aan allerlei culturele, muzikale en kunstzinnige activiteiten.

Meisjesdorp – Biga overzicht:

 • 3 gebouwen van zeven verdiepingen met klaslokalen en slaapzalen
 • 1 gymzaal met drie basketballvelden en een podium
 • 1 werkplaats met drie verdiepingen voor beroepsopleidingen
 • 2 naai-ateliers en een keuken voor kooklessen
 • 29 basketballvelden
 • 1 openluchtzwembad
 • 1 reservoir voor schoon water
 • 400-meter atletiekbaan met voetbalveld
 • 1 gebouw van drie verdiepingen met een werkplaats en auditorium
 • 1 slaapzaal voor oud-leerlingen
 • 1 afvalwaterzuiveringsinstallatie
Meisjes lachen tijdens lunch
Kinderen zitten in de klaslokaal

Iedere donatie helpt

Wil jij bijdragen aan een betere toekomst voor de allerarmste kinderen? Doneer nu online en ondersteun onze onderwijsprogramma’s in ontwikkelingslanden. 

Doneer nu
Meisjes uit Wereld Dorp staan in grote groep

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 • We gebruiken je e-mailadres alléén om je onze nieuwsbrief te sturen. Meer informatie over hoe we met je gegevens omgaan vind je in onze privacy verklaring.