December 2023 nieuws - Wereld Dorpen voor Kinderen

Kerstfeest

Dankzij jouw steun was Kerstmis weer het hoogtepunt van het jaar voor de kinderen in alle Werelddorpen. In Dodoma, Tanzania, beleefden de jongens hun eerste kerstfeest in het Werelddorp! De jongens waren zo blij met hun cadeautjes. Dankzij jouw steun kregen ze nieuwe shirts om in te sporten en wat schoolspullen. De cadeautjes waren bescheiden en vooral nuttig maar betekenden heel veel voor al onze kinderen. En in het bijzonder voor deze, nieuwe jongens in Tanzania.

We hopen dat je geniet van de foto’s van deze speciale dag.

Geslaagd!

In december zijn de diploma’s uitgereikt aan de kinderen in de Werelddorpen in Honduras en Brazilië. In Honduras slaagden 119 meisjes uit het Meisjesdorp in Tegucigalpa en 111 jongens uit het Jongensdorp in Amarateca. In Brazilië slaagden 144 meisjes uit het Meisjesdorp in Brasilia en 54 kinderen van de basisschool in Sao Paulo.. Ze zijn nu klaar om naar de middelbare school te gaan.

De kinderen in de Werelddorpen krijgen kwalitatief goed onderwijs, zodat ze meteen na het behalen van hun diploma op zoek kunnen naar een baan. Om de kinderen daarbij te helpen worden er sollicitatiegesprekken en banenbeurzen op school georganiseerd. Hiervoor worden bedrijven uitgenodigd waar de Zusters goede contacten mee hebben en die ze vertrouwen. Onze geslaagden staan te popelen om aan het werk te gaan zodat ze niet terugvallen in de armoede waarin ze zijn opgegroeid. Zo kunnen ze ook hun familieleden helpen die deze steun hard nodig hebben.

Leerling prestaties/ ECSU SPORT MEET

In de Filippijnen namen de jongens en meisjes uit de Werelddorpen in Adlas en Biga deel aan de ECSU sportmeeting waarbij ze aan heel veel sporten mee deden. De meisjes uit Biga wonnen goud bij het zwemmen, atletiek, sepak takraw (voetvolleybal), futsal en zilver bij tennis, badminton en tafeltennis. De  jongens uit Adlas wonnen goud bij atletiek. De jongens deden ook mee aan een regionale wedstrijd waar ze hun vakkennis konden laten zien: ze wonnen goud met CNC frezen en mechatronica, zilver met autotechniek en lassen, en brons in CAD werktuigbouwkunde.

De jongens uit Guadalajara in Mexico reisden helemaal naar Indonesië om mee te doen aan de Internationale Junior Wiskunde Olympiade. Dit is een internationale wiskundewedstrijd voor scholieren die jaarlijks wordt gehouden in verschillende landen in Azië, met deelnemers van over de hele wereld.

Een van onze jonge Braziliaanse leerlingen, Maria,  viel op met haar kennis van het Koreaans. Ze is uitgenodigd om deel te nemen aan het Internationale Koreaans Onderwijs Jeugd Kamp dat in november 2023 in Seoul werd gehouden.

Nieuwe kinderen ontmoeten en verwelkomen

In november en december reisden de zusters naar alle uithoeken van Guatemala op zoek naar  de meest hulpbehoevende kinderen. Tijdens hun tochten zagen ze hoe de honger en armoede is toegenomen, ze zagen de wanhoop in de ogen van de ouders van de kinderen. Vooral in de moeilijk bereikbare berggebieden heeft dit ingrijpende gevolgen voor het leven van jonge meisjes uit arme gezinnen. Ze zijn niet alleen ondervoed door de honger, maar worden al op jonge leeftijd, soms al op 13-jarige leeftijd, gedwongen tot een huwelijk. Dit betekent het einde van hun kindertijd en het begin van de rest van hun leven in armoede.

Sommige kinderen groeien op in verafgelegen, moeilijk toegankelijke gebieden, zoals de zwaar beboste berghellingen van Alta Verapaz in Guatemala. Zo moeilijk bereikbaar dat zelfs de zusters er bijna niet kunnen komen. In december kregen ze echter hulp uit onverwachte hoek, een heel bijzonder aanbod van een lokaal hydro-elektrisch bedrijf.

Dankzij dit aanbod om gebruik te maken van de bedrijfshelikopter konden twee zusters in december naar dit onherbergzame gebied reizen. Daar ontmoetten ze honderden kansarme jongeren die in extreme moeilijkheden leven. Kinderen die zo ver weg wonen dat ze niet naar school kunnen en geen enkele hoop hebben op een beter leven. Deze kinderen zijn in zulke erbarmelijke omstandigheden opgegroeid dat je niet van ze kunt verwachten dat ze het kennisniveau hebben dat nodig is om naar de middelbare school te gaan. Maar natuurlijk verdienen ze wel hulp:  daarom kregen 11 meisjes en 10 jongens een plaats in een van onze Werelddorpen in Guatemala. Dankzij nog wat extra hulp bij het transport kon dit groepje kinderen aansluiten bij de 550 leeftijdsgenoten die begin januari hun intrek in de Werelddorpen in Guatemala-stad hebben genomen.

Blijf op de hoogte!

Elke maand inspirerende verhalen en het laatste nieuws over Wereld Dorpen voor Kinderen in jouw mailbox.

  • Afmelden is mogelijk in iedere email. Meer informatie over hoe we met je gegevens omgaan vind je in onze privacy verklaring.