Internationale Vrouwendag 2022 - Wereld Dorpen voor Kinderen

Internationale Vrouwendag 2022

Op Internationale Vrouwendag willen we aandacht geven aan de belangrijke rol die onderwijs speelt bij gelijke rechten en kansen voor vrouwen en meisjes. In onze Werelddorpen krijgen meisjes, die anders niet naar school zouden kunnen, gratis onderwijs: ze kunnen een middelbare schooldiploma halen en een beroepsopleiding volgen.

Uit onderzoek van Unicef blijkt dat in slechts 49% van de landen evenveel meisjes als jongens naar het basisonderwijs gaan. In het voortgezet onderwijs wordt dit verschil groter en in slechts 24% van de landen krijgen meisjes evenveel kansen als jongens om de bovenbouw van de middelbare school af te maken.

Door meisjes in onze Werelddorpen goed onderwijs en een beroepsopleiding te geven kunnen ze zich voorbereiden op een zelfstandig leven en zichzelf en hun familie uit de armoede helpen. Na hun verblijf in het Werelddorp kunnen ze een vervolgopleiding doen of gaan werken.

Er zijn veel factoren die invloed hebben op onderwijs aan meisjes: gendervooroordelen, armoede, (huiselijk) geweld, kindhuwelijken en de afgelopen twee jaar ook de coronacrisis.

De opleiding die de meisjes in onze Werelddorpen krijgen, heeft grote invloed op hun verdere leven. Deze invloed reikt verder dan het vinden van een goed betalende baan na het behalen van hun middelbare schooldiploma. Voor veel meisjes betekent het volgen van onderwijs en het wonen in een Werelddorp ook dat ze zijn beschermd tegen (huiselijk) geweld, armoede en minder kans lopen om te worden uitgehuwelijkt.

In Tanzania, waar een van onze Meisjesdorpen is gevestigd, trouwt een op de drie meisjes voordat ze 18 is geworden. Op het platteland trouwen meisjes soms zelfs al op 11-jarige leeftijd. De meisjes in onze Werelddorpen krijgen de kans om onderwijs te volgen in een veilige omgeving, ze kunnen hun sociale vaardigheden ontwikkelen en zelfvertrouwen opbouwen. We willen dat deze meisjes zich ontwikkelen tot sterke, zelfstandige en onafhankelijke vrouwen die een goede toekomst voor zich hebben.

Maak het verschil in het leven van jonge meisjes door hen een opleiding te geven en doneer nog vandaag!

Blijf op de hoogte!

Elke maand inspirerende verhalen en het laatste nieuws over Wereld Dorpen voor Kinderen in jouw mailbox.

  • Afmelden is mogelijk in iedere email. Meer informatie over hoe we met je gegevens omgaan vind je in onze privacy verklaring.