13e Werelddorp in aanbouw - Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen

Jongensdorp in Dodoma, Tanzania

Eindelijk komt de droom van veel jongens in Tanzania uit: er komt een Jongensdorp in de buurt van Dodoma

Al sinds de opening van het Meisjesdorp in Tanzania staan jongens te trappelen van ongeduld: zo graag willen ze naar school. De meisjes waren eerst aan de beurt, omdat zij over het algemeen minder kansen krijgen om onderwijs te volgen. Maar nu komt er ook een Jongensdorp in Dodoma, de hoofdstad van Tanzania! In december 2022 is de eerste spade de grond in gegaan en sindsdien is er veel werk verzet.

Eerste fase bijna klaar

De eerste fase waarin de fundamenten zijn gelegd, is zo goed als afgerond. Er is een muur rond het terrein opgetrokken om de veiligheid van de kinderen en de zusters te waarborgen. De zusters die het bouwproject begeleiden, kunnen wonen in een klein gebouw. En er is al een waterput gegraven die voor veilig drinkwater moet zorgen.

Eerste 160 jongens

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de volgende fase: een laag gebouw met klaslokalen, slaapzalen, badkamers, een keuken en een bibliotheek. Als straks ook de laboratoria zijn ingericht voor de exacte vakken zoals natuurkunde, scheikunde en biologie, voldoet dit gebouw helemaal aan de eisen die het Tanzaniaanse Ministerie van Onderwijs stelt. Volgens het schema moet dit gebouw in augustus klaar zijn om de eerste groep van 160 jongens te ontvangen. Dan kunnen deze jongens beginnen aan een nieuwe fase in hun leven. Mede dankzij de steun van onze donateurs!

Bouw gaat verder

Terwijl de eerste groep jongens lessen volgt en hard werkt aan een mooie toekomst, gaat de bouw van het Jongensdorp verder. De komende drie jaar werken we nog aan een gastenverblijf, zodat de jongens ervaring kunnen opdoen met werken in de toeristensector. Verder komen er aparte gebouwen voor onderwijs en wonen en slapen. In dezelfde periode groeit het aantal jongens dat in het Jongensdorp verblijft van 160 naar ongeveer 1.000. Een gigantisch project dat het leven van duizenden kansarme jongens in Tanzania volledig zal veranderen.

 

 

Behoefte aan betaalbaar onderwijs

De Zusters  van het Meisjesdorp in Tanzania worden vaak benaderd met de vraag of er ook goed onderwijs komt voor jongens uit arme gezinnen. Slechts 30% van de kinderen in Tanzania die slagen voor het toelatingsexamen voor voortgezet onderwijs, gaan ook daadwerkelijk naar de middelbare school. Voor velen is de school te ver weg, zijn de kosten te hoog of moeten ze gaan werken om bij te dragen aan het gezinsinkomen. Met de komst van het Jongensdorp kunnen meer kinderen kwalitatief goed onderwijs te volgen en krijgen een kans op een betere toekomst, voor zichzelf en hun familie.

Nieuw leven voor de jongens

De jongens die in aanmerking komen voor een plaatsje in het Werelddorp, zijn afkomstig uit afgelegen gebieden zoals Arusha en Kilimanjaro. Ze zijn opgegroeid in schrijnende armoede. Vaak was er niet voldoende eten of schoon drinkwater: soms was er zelfs geen veilige slaapplek. En naar school gaan was echt niet vanzelfsprekend. In het Jongensdorp kunnen de jongens in zes jaar tijd hun middelbare schooldiploma halen en een vakopleiding volgen. Ze kunnen kiezen voor de volgende opleidingen: elektricien, lasser, IT’er, timmerman en automonteur.

Als de kinderen klaar zijn met hun opleiding kunnen ze aan de slag bij een van de lokale werkgevers. De vakopleidingen die worden aangeboden aan de jongens, zijn afgestemd op de behoeften van het lokale bedrijfsleven. De zusters begeleiden de kinderen nog bij het zoeken naar een baan of stage en tijdens het sollicitatieproces. Met een goede baan kunnen de jongens in hun eigen levensonderhoud voorzien en een mooie toekomst opbouwen. Ook kunnen ze hun familie helpen om te ontsnappen uit de armoede.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • We gebruiken je e-mailadres alléén om je onze nieuwsbrief te sturen. Meer informatie over hoe we met je gegevens omgaan vind je in onze privacy verklaring.