Noodtoestand in de Filipijnen: verwoestingen door orkaan Rai/Odette - Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen

Vorige week raasde tyfoon Rai (ook wel Odette genoemd) over de eilanden van de Filipijnen. Met windsnelheden van 195 kilometer per uur, en uitschieters van 270 kilometer per uur, was dit een van de zwaarste orkanen die de Filipijnen dit jaar meemaakten.

Ook de Werelddorpen Minglanilla en Talisay liggen in het getroffen gebied. Zuster Eva van het Jongensdorp in Minglanilla vertelt over de verschrikkingen van de orkaan: “Hoe goed we ons ook hadden voorbereid op de komst van tyfoon Odette, het was een hele heftige nacht. De stroom was uitgevallen en niemand van ons kon slapen. De jongens hebben we naar de gangen en klaslokalen gebracht om te voorkomen dat ze nat zouden worden van de regen of werden meegesleurd door de wind. We zijn de hele nacht bij de kinderen gebleven.

Verwoestingen

Inmiddels is orkaan Rai in afgezwakte vorm verder getrokken en wordt duidelijk dat de verwoestingen gigantisch zijn. Mensen zijn alles verloren en moeten hun huis en leven weer opbouwen, ziekenhuizen en scholen zijn totaal weggevaagd. Ook de schade aan de gebouwen in de Werelddorpen is enorm.

Ook de Werelddorpen in Minglanilla en Talisay hebben veel schade. Zuster Eva weer: “Overal is schade: plafonds en muren zijn ingestort, daken zijn weggewaaid, overal ligt glas en de begane grond staat onder water. De stroom is uitgevallen. We kunnen niet communiceren omdat ook de internetverbinding is weggevallen.”

Tekorten

In de getroffen gebieden ontstaan grote tekorten. Slechts enkele winkels zijn open. En er is een groot tekort aan drinkwater en voedsel. Mensen zijn hun huis kwijt geraakt en zitten nu zonder eten of drinken in de hitte.

Veerkracht

Op wat lichte verwondingen door rondvliegend puin na, zijn de zusters en kinderen in de Werelddorpen allemaal veilig. Zuster Eva: “Overal is schade maar toch zijn we dankbaar omdat iedereen veilig is en niet ziek is geworden. De jongens doen erg hun best. Ze hebben allemaal geholpen en helpen nu met het schoonmaken en puin ruimen.” Hoe dapper ze ook zijn, de kinderen zijn met hun gedachten ergens anders: bij hun familie die elders in het getroffen gebied woont en van wie ze nog niets hebben gehoord.

Dringend hulp nodig

Werelddorpen voor Kinderen en de Zusters van Maria hebben voorzien in de eerste behoeften, maar nu is dringend extra hulp nodig. Dit is de 15e grote storm die de Filipijnen treft. Door de coronapandemie heeft de straatarme bevolking van de Filipijnen het al erg moeilijk en een ramp als deze verergert hun situatie nog verder. Geef nu! Jouw hulp is dringend nodig!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • We gebruiken je e-mailadres alléén om je onze nieuwsbrief te sturen. Meer informatie over hoe we met je gegevens omgaan vind je in onze privacy verklaring.