Wereldvoedseldag - Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen

Wereldvoedseldag

Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Een dag die aandacht vraagt voor de wereldwijde honger en voedselonzekerheid. In ons land is meestal de belangrijkste vraag wat we gaan eten. Voor veel gezinnen in ontwikkelingslanden is het de vraag of er wel eten op tafel komt en of de kinderen wel met een gevulde maag kunnen gaan slapen. Guatemala is een van die landen waar grote problemen zijn met de voedselproductie.

Droogte

Guatemala staat bekend om de zeer gevarieerde natuur. Het land heeft oerwoud, vulkanen en uitgestrekte groene velden. Zo op het oog zien de groene velden van Guatemala er vruchtbaar uit. Maar als je beter kijkt naar de gewassen zie je dat er iets niet klopt. De maiskolven zijn verschrompeld door de droogte en niet langer eetbaar. In sommige gebieden is de hele oogst mislukt en hebben de mensen helemaal voor niets maandenlang keihard op het land gewerkt.

Klimaatverandering

De lokale boeren vertellen dat de langverwachte regen dit jaar niet is gekomen. Lange periodes van droogte worden afgewisseld met overstromingen: dit is slecht voor de aarde waarop de gewassen moeten groeien. Ook zijn er regelmatig orkanen. Dit is allemaal een gevolg van klimaatverandering. Klimaatexperts waarschuwen dat dit de komende jaren alleen maar erger zal worden. En juist de armste boeren in de armste landen worden het hardst getroffen.

 

Ondervoeding

Door het mislukken van de oogsten is er weinig voedsel en hebben mensen honger. Een groot deel van de opgroeiende kinderen op het platteland is ondervoed. Dit kan enorme gevolgen hebben voor later. Voldoende en gezonde voeding is namelijk cruciaal voor de ontwikkeling van een kind.

Gezonde maaltijden

Veel van de kinderen die we opvangen in de Werelddorpen in Guatemala komen van het platteland. Ze zijn opgegroeid in grote armoede en weten wat het betekent als de oogst mislukt. Ze kennen het gebrek aan voedsel, de honger en het gaan slapen met een lege, knorrende maag. Daarom doen de Zusters er alles aan om ze iedere dag drie gezonde maaltijden te geven. Juist deze kinderen hebben dit het hardst nodig. ?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • We gebruiken je e-mailadres alléén om je onze nieuwsbrief te sturen. Meer informatie over hoe we met je gegevens omgaan vind je in onze privacy verklaring.