Winter nieuws 2023 - Wereld Dorpen voor Kinderen

Winter nieuws oktober & november 2023

Diploma uitreiking en op zoek naar een baan

In ons trainingscentrum in Kiluvya, Tanzania, zijn in oktober weer 100 jonge vrouwen afgestudeerd. Deze vrouwen gaan de arbeidsmarkt op met vakkennis en nieuwe vaardigheden die ze kunnen gebruiken om goed en eerlijk betaald werk te vinden. Daarmee kunnen ze zichzelf en hun gezin onderhouden. In november verwelkomden we een nieuwe groep van 110 vrouwen die staan te popelen nieuwe dingen te leren die hun leven gaan veranderen. Deze jonge vrouwen behoren tot de armste van het land en ze zijn zeer dankbaar voor hun kans. Ze studeren hard en willen alles uit hun tijd in het trainingscentrum halen.

In Guatemala kwam voor de eindexamenleerlingen het einde van hun schooltijd in zicht: in oktober studeerden 173 jongens en 160 meisjes af. Op een banenmarkt die de zusters voor hen hebben georganiseerd, konden ze kennismaken met potentiele werkgevers. Dankzij de vaardigheden die deze jongens en meisjes tijdens hun schooltijd hebben geleerd, krijgen ze nu een betere kans om lokaal  werk te vinden in hun eigen stad. Met een goed en eerlijk betaalde baan kunnen ze  zichzelf onderhouden en hun gezinnen uit de armoede helpen.

In oktober slaagden ook 25 kinderen van het kinderdagverblijf in Guatemala. Deze kleuters zijn drie jaar lang goed verzorgd en gestimuleerd om te leren en zich te ontwikkelen. Nu zijn ze klaar om door te stromen naar het basisonderwijs in Guatemala.

 

 

 

 

Voorbereiden op de toekomst

Een baan, een goed inkomen en ontsnappen uit een leven van armoede is het uiteindelijke doel van de onderwijsprogramma’s. Daarom werken de zusters er hard aan om te zorgen dat de kinderen alles leren dat ze nodig hebben om werk te vinden. Ze laten de kinderen ook kennis maken met potentiele werkgevers en helpen hen met de overgang naar werk. In hun laatste schooljaar krijgen de kinderen een periode de kans om in de praktijk te leren bij bedrijven. Dat maakt dat de herfst een drukke tijd is op de school met name voor de examenleerlingen: die gaan naar banenmarkten, doen sollicitatiegesprekken en maken kennis met potentiele werkgevers. Alles om zich goed voor te bereiden op hun toekomst na het behalen van hun diploma.

Voor onze kinderen is het vooruitzicht op een goede, goedbetaalde en veilige baan niet alleen voor hen, maar ook voor hun familie, een belangrijke bron van motivatie. Eenmaal aan het werk helpen veel van onze kinderen hun broers en zussen om ook naar school te gaan en steunen hun ouders financieel. Het leven van veel gezinnen verbetert enorm als een van de kinderen in een Werelddorp naar school is gegaan.

Sport en andere prestaties

Meedoen aan competities met leeftijdsgenoten, binnen maar ook buiten de school, is heel belangrijk voor het zelfvertrouwen van onze kinderen. Oktober en november waren drukke maanden voor alle kinderen op de scholen. Naast hun studie deden ze ook mee aan wedstrijden en competities waarbij ze flink werden uitgedaagd op het academisch, beroepsgerichte of sportieve vlak. Het basketbalteam van het Jongensdorp in Amarateca, Honduras, won de eerste plaats in het plaatselijke basketbaltoernooi voor jongens onder 17 jaar. Hun volleybalteam won ook de eerste plaats in het nationale volleybaltoernooi. De leerlingen van het Jongensdorp in Adlas, Filipijnen, won op een plaatselijke atletiekwedstrijd zilver bij het kogelstoten en brons op de 400 m hardlopen en bij het discuswerpen.

De meisjes uit het Werelddorp in Tegucigalpa, Honduras, behaalden de eerste plaats op een plaatselijk voetbaltoernooi. Een aantal van de meisjes deed zelfs mee met het Hondurese jeugdvoetbalteam aan de Centraal-Amerikaanse Spelen: daar werd Honduras eerste!

In Talisay, de Filipijnen, werden de meisjes eerste bij volleybal, sepak takraw (voetvolleybal) en basketbal op een plaatselijke wedstrijd.

Leerlingen van het Meisjesdorp in Chalco, Mexico, wonnen de eerste plaats bij spreekvaardigheid, spelling en wiskunde in de St. Hipolita Olympiade. De atletiek-, volleybal- en schaakteams wonnen de eerste plaats in de regionale sportolympiade.

Een nieuw leven voor de jongens in Dodoma

Oktober en november waren succesvolle maanden voor de pas aangekomen jongens in het nieuwe Jongensdorp in Dodoma. Geleidelijk raakten ze gewend aan hun nieuwe schoolleven: ze groeiden en werden sterk van de gezonde en voedzame maaltijden en goede nachtrust in een eigen, comfortabel bed.

De 110 jongens van de eerste groep die sinds augustus in het Werelddorp verblijven, hebben hun draai gevonden. Ze studeren hard en leren goed Engels. Vanaf januari gaan ze het volledige lesprogramma volgen.

De jongens krijgen ’s ochtends les in wiskunde en Engels. In de middag helpen ze in de school of doen aan sport. Hun zelfvertrouwen groeit. Nu de regentijd is aangebroken in het gebied helpen ze  de zusters met het verbouwen van gewassen in de moestuin van het Werelddorp. De jongens genieten van het buiten zijn en de vele activiteiten waar ze aan kunnen meedoen.

Voorbereidingen voor Kerst

En natuurlijk is november een van de drukste maanden voor de zusters. In alle Werelddorpen zijn de zusters druk bezig met de voorbereidingen voor de kerstvieringen. Deze kerstvieringen voor de kinderen zijn mogelijk dankzij de steun van onze donateurs.

Elke avond na 21.00 uur, als de kinderen op bed liggen, zijn de zusters druk bezig met het inpakken van de kerstcadeautjes voor de kinderen: voor ieder kind is er een klein geschenk, mooi ingepakt met de eigen naam erop. De cadeautjes zijn klein en vooral praktisch zoals wat schoolspullen, een kledingstuk en iets lekkers. Het is een geweldige traditie in de Werelddorpen en betekent zoveel voor de kinderen die zo weinig hebben gehad in hun jonge leven.

Onze jongens en meisjes vragen niet om veel, maar met Kerstmis wordt zelfs het meest bescheiden geschenk gekoesterd. De viering en de geschenkjes zorgen voor gelukkige herinneringen die de kinderen nog jarenlang bijblijven. Dit allemaal dankzij aan de vrijgevigheid van jullie, onze donateurs.

Blijf op de hoogte!

Elke maand inspirerende verhalen en het laatste nieuws over Wereld Dorpen voor Kinderen in jouw mailbox.

  • Afmelden is mogelijk in iedere email. Meer informatie over hoe we met je gegevens omgaan vind je in onze privacy verklaring.