Sporten; een belangrijke uitlaatklep voor kwetsbare kinderen. - Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen

Sporten; een belangrijke uitlaatklep voor kwetsbare kinderen.

De meeste mensen in Nederland weten dat sporten goed voor je is. Het verbetert je conditie, gaat overgewicht tegen en heeft een positief effect op je mentale gesteldheid. Maar wat minder bekend is, is dat sporten ook voor opgroeiende kinderen erg belangrijk is.  

Sport leert de kinderen samen te werken, ze krijgen meer zelfvertrouwen én het vermindert stress. Daarnaast hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat fysieke inspanning de schoolprestaties verbetert.

Sport is niet alleen om te ontspannen en plezier te hebben, maar ook nodig voor een goede en gezonde lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Ook zorgt het ervoor dat kinderen zich beter kunnen concentreren op school.

Sporten speelt ook een dagelijkse rol voor de kinderen uit de Werelddorpen. Alle kinderen in de Werelddorpen beoefenen dagelijks een sportactiviteit: hardlopen, voetballen, volleybal, basketbal of hockey.

Deze kinderen komen uit de allerarmste gezinnen waar het iedere dag weer een strijd is om te overleven. Voor sporten was er tijd noch energie. Je kunt tenslotte moeilijk sporten met een lege maag. Maar sinds deze kinderen in de Werelddorpen verblijven gaat er een nieuwe wereld voor ze open.

Vaak zijn ze ondervoed en met een groei- en ontwikkelachterstand naar het Werelddorp gekomen. Dankzij gezonde warme maaltijden en voldoende slaap hebben de kinderen energie en gaan ze weer groeien en ontwikkelen. Door te sporten kunnen ze hun lichaam in een goede conditie brengen en hun botten en spieren op een gezonde manier ontwikkelen.

Door op te groeien in bittere armoede hebben de kinderen veel schade geleden, niet alleen lichamelijk maar ook in hun emotionele en psychische ontwikkeling. Ze kunnen moeilijk omgaan met emoties zoals boosheid en verdriet bij verliezen. Ook vinden ze het moeilijk om vriendschappen te sluiten en zich aan iemand te hechten. Door sport leren ze om te gaan met deze emoties. Bovendien leren ze om samen te werken in teamverband.

Deze kwetsbare kinderen hebben al genoeg te verduren gehad in hun jonge leven. Sport is een goede uitlaatklep om met deze stress om te gaan. Verder hebben de kinderen erg veel plezier in het sporten. Ieder kind verdient het om kind te zijn en te genieten. ?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • We gebruiken je e-mailadres alléén om je onze nieuwsbrief te sturen. Meer informatie over hoe we met je gegevens omgaan vind je in onze privacy verklaring.