Nieuws uit de Werelddorpen september 2023 - Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen

Families op bezoek

In september was de bezoekdag voor de families van de kinderen in de Werelddorpen in Guatemala, Honduras en het Meisjesdorp in Tanzania. Dit is een heel belangrijk moment voor de kinderen, een hoogtepunt in het jaar. De kinderen vinden het fantastisch om bezoek te krijgen van hun ouders, broers en zussen, buren, vrienden en bekenden uit hun gemeenschap en soms zelfs hun huisdieren.

Het is een feestelijke dag die al vroeg in de ochtend begint als de zusters de duizenden familieleden verwelkomen. De bezoekers hebben vaan een lange reis achter de rug. De zusters zorgen voor een picknick voor de families op het schoolterrein. Voor de kinderen is het een mooie gelegenheid om bij te praten met hun familie en hen voor te stellen aan hun vrienden, leerkrachten en de zusters. De ouders kunnen met hun eigen ogen zien hoe goed hun kinderen het doen op school. De ouders zijn zo blij voor hun kinderen en erg trots op hun prestaties.

       

Dodoma

Op 21 september vond de opening plaats van het nieuwe Jongensdorp in Dodoma, Tanzania.

Dit Jongensdorp is het resultaat van veel overleg, plannen, plannen bijstellen en vooral heel hard werken door de zusters. In het Jongensdorp krijgen kinderen uit de allerarmste gezinnen in Tanzania veilig onderdak, gezond eten en medische zorg. En natuurlijk volgen ze ook goed onderwijs. Ze kunnen hun middelbare schooldiploma halen en een beroepsopleiding volgen. Helemaal gratis dankzij de steun van onze trouwe donateurs.

De eerste groep van 110 nieuwe jongens is al in augustus aangekomen. Inmiddels hebben ze hun draai gevonden, zijn ze helemaal gewend en hebben het fijn. Ze krijgen drie voedzame maaltijden per dag, een eigen comfortabel bed voor een goede nachtrust, de zorg en aandacht van de zusters en elke dag les. Ze leren ’s ochtends Engels en wiskunde, zodat ze zich goed kunnen voorbereiden op de start van het nieuwe school jaar in januari. In de middag kunnen ze sporten, vooral voetbal is populair, of ze helpen de zusters in de school. Dankzij de vaardigheden die ze onder de hoede van de zusters leren, krijgen deze jongens een kans om hun eigen leven en dat van hun dierbaren volledig te veranderen.

Bij de opening van het Jongensdorp sprak de Tanzaniaanse Minister van Onderwijs, Professor Adolf Mkenda, zijn oprechte dank uit aan de vrienden en donateurs en de zusters “voor de diensten die zij verlenen aan Tanzanianen, ongeacht hun religie, voor het bieden van onderwijs dat voor deze kinderen onmogelijk zou zijn geweest”.

 

Ander nieuws

Ook de kinderen in de andere Werelddorpen blijven hard werken, doen goed hun best om goede cijfers te halen in de klas. Ze zijn ambitieus en dromen ervan om later de wijde wereld in te gaan en hun vaardigheden in te zetten.

Twee leerlingen van het Meisjesdorp in Talisay, Filipijnen, wonnen de bronzen medaille in de internationale wiskundeolympiade. De jongens uit het Jongensdorp in Guadalajara, Mexico, deden niet voor hen onder: zij hebben zich gekwalificeerd om hun land te vertegenwoordigen en deel te nemen aan de internationale wetenschapswedstrijd VANDA. Deze wedstrijd vindt in december dit jaar op Bali plaats. Drie leerlingen uit het Meisjesdorp in Zona 13, Guatemala kregen een speciale onderscheiding van de Guatemala Industrial Bank voor hun uitstekende prestaties tijdens het schooljaar.

De meisjes uit het Meisjesdorp in Brasilia kregen de kans om hun vaardigheden als verpleegster in te zetten als onderdeel van hun werkervarings-stage in het openbare gezondheidscentrum. Dit is een heel waardevolle werkervaring die hen goed van pas zal komen als ze later dit jaar, na het behalen van hun diploma, op zoek gaan naar een baan.

     

 

Sport en hobbies

Sport en hobby’s zijn belangrijke onderdelen van het dagelijks leven in de Werelddorpen. De kinderen genieten ervan om in hun vrije tijd deel te nemen aan een breed scala van activiteiten. Ontspanning is essentieel voor hun gezondheid en welzijn en ze leren ook nog nieuwe vaardigheden. September was wat dat betreft een drukke maand.

De jongens in Guadalajara genoten van het werk in de tuinclub en waren heel trots op de oogst. Het basketbalteam uit het Meisjesdorp in Talisay behaalde de derde plaats in de competitie. En de meisjes werden regionaal kampioen in de Mind Challenge geschiedenisquiz. De meisjes van de muziekclub uit het Meisjesdorp in Guatemala behaalden de eerste plaats in de regionale muziekcompetitie.

In Amarateca, Honduras, vierden de jongens de Dag van de Hondurese Kinderen, een dag om de kinderen van het land te eren. Voor onze jongens een mooie kans om wat tijd vrij te nemen van hun studie en vooral plezier te hebben en spelletjes te doen.

Het was weer een mooie maand voor alle jongens en meisjes in onze Werelddorpen – dankzij onze donateurs!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • We gebruiken je e-mailadres alléén om je onze nieuwsbrief te sturen. Meer informatie over hoe we met je gegevens omgaan vind je in onze privacy verklaring.