Het verhaal van Agnes - Wereld Dorpen voor Kinderen

Het verhaal van Agnes

Haar vroegere leven

Agnes is de oudste van drie kinderen. Vijf jaar geleden stierf haar vader aan nierfalen. Zijn ziekte kon wel worden behandeld, maar de familie had hier geen geld voor. Na zijn dood trokken Agnes, haar moeder en haar broers en zussen in bij haar grootvader. Agnes’ moeder helpt haar grootvader op het land, maar het is een onzeker en hard bestaan.

Agnes en haar familie zijn overgeleverd aan extreme weersomstandigheden. Door extreme droogte is het moeilijk om gewassen te verbouwen en voldoende voedsel te produceren. Als er onvoldoende voedsel is of de oogst in zijn geheel mislukt kan de familie van Agnes maar één keer per dag eten en hebben ze vaak honger. Ze zijn dan afhankelijk van de steun en goedheid van de plaatselijke priester die hen soms wat eten kan brengen.

Het huis waarin ze wonen is niet meer dan een lemen hut. Ze hebben geen elektriciteit en geen schoon water. De zware regenval in het natte seizoen heeft het huis verder verzwakt. Bij hevige regenbuien moest het gezin een veilig onderkomen zoeken hoger op de heuvel. Pas als het water weer was gezakt konden ze terug.

Het leven in het Werelddorp

Voor Agnes was het een hele uitdaging om naar de basisschool te gaan. Ze moest een uur lopen en op de meeste dagen had ze niet gegeten als ze op school aankwam. Daardoor was ze vaak moe en kon zich niet concentreren, hoewel ze heel graag leert.

Onlangs heeft de parochie een hostel geopend waar arme kinderen tijdens schooldagen kunnen verblijven en wat te eten krijgen. Dit is echter alleen voor kinderen die naar de openbare basisschool even verderop gaan. De parochie kan middelbare scholieren niet gratis helpen. Agnes dacht echt dat dit het einde van haar schoolcarrière zou zijn.

Toen de priester van het dorp aankondigde dat de Zusters van Maria zouden komen was ze zo blij dat ze zich meteen aanmeldde. De Zusters interviewden kinderen die geïnteresseerd waren om in het Meisjesdorp in Kisarawe verder te leren.

In januari 2022 is Agnes begonnen in de eerste klas van de middelbare school. Ze doet goed haar best en heeft het erg naar haar zin in het Meisjesdorp. Ze krijgt iedere dag drie gezonde maaltijden en alles wat ze verder nodig heeft om op te groeien. Ze kan zich helemaal op haar studie richten. Voor Agnes ligt er nu een mooie toekomst in het verschiet, een toekomst zonder armoede.

Geef meer kinderen zoals Agnes een kans op een betere toekomst en help mee!

Blijf op de hoogte!

Elke maand inspirerende verhalen en het laatste nieuws over Wereld Dorpen voor Kinderen in jouw mailbox.

  • Afmelden is mogelijk in iedere email. Meer informatie over hoe we met je gegevens omgaan vind je in onze privacy verklaring.