Het verhaal van Mercedes - Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen

Het verhaal van Mercedes

Opgroeien in armoede

Mercedes is 16 jaar. Ze is opgegroeid in Dar es Salaam als tweede kind in een gezin van zes. Door armoede, gebrek en ondervoeding was de gezondheid van haar moeder zo slecht dat een van de kinderen al stierf op de dag dat ze werd geboren.

Haar vader stierf als gevolg van een ziekte toen Mercedes nog heel jong was, nog voordat zij naar school ging. Het gezin was vooral afhankelijk van zijn inkomen: dat maakte zijn dood een nog grotere ramp voor het gezin. Haar moeder bleef alleen achter met de kinderen en moest werken om voor eten te kunnen zorgen. Voor Mercedes betekende dit dat ze niet naar de middelbare school zou kunnen gaan.

In het Werelddorp

Na de dood van haar vader werd het leven voor Mercedes en haar broertjes en zusjes nog moeilijker toe haar moeder een nieuwe relatie kreeg. Dat was een wrede man die veel dronk en geen aandacht had voor de behoeften van de kinderen. Hij sloeg de kinderen zonder enige aanleiding. Om aan zijn wreedheid te ontsnappen sliepen ze vaak buiten of bij andere mensen. Ze kregen maar één keer per dag eten en waren afhankelijk van de vrijgevigheid van hun buren.

Mercedes was alle hoop op een betere toekomst verloren tot er een wonder gebeurde. Op de dag dat ze naar het Werelddorp van de Zusters van Maria ging veranderde alles in haar leven. Ze was echt verrast en onder de indruk toen ze voor het eerst in het Werelddorp kwam en het hoge schoolgebouw zag. De trappen oplopen was een hele nieuwe ervaring voor haar. En ook het eten is bijzonder: ze krijgt drie gezonde maaltijden per dag. Maar het allermooiste zijn toch wel de lessen en alle dingen die ze kan leren. De leraren en de Zusters moedigen haar aan om goed haar best te doen zodat ze een mooie toekomst tegemoet gaat.

Toekomstdroom

Mercedes vertelt: “Wat ik het leukst vind aan het Werelddorp is dat het een goede omgeving is om te studeren. Het onderwijs is goed en van hoge kwaliteit. Ik leer heel veel, ook over zelfdiscipline en tijdsplanning. Ook kan ik hier allerlei dingen doen en nieuwe talenten ontdekken zoals zingen en dansen. En vooral het vak dat we hier leren.”

“Op een dag wil ik dokter worden. Ik heb hier in Afrika veel mensen gezien die ziek zijn en lijden, vooral mijn familie thuis. En omdat we zo arm zijn, kunnen we niet naar een ziekenhuis gaan voor een betere behandeling. Als ik later dokter ben, kan ik dit soort problemen oplossen. Ik wil dan ook vrouwen helpen van wie de kinderen tijdens de geboorte sterven door de slechte gezondheidstoestand van de moeder en het gezin. Ik kan dan veel arme mensen hier in de buurt helpen.”

In deze video vertelt Mercedes zelf haar verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • We gebruiken je e-mailadres alléén om je onze nieuwsbrief te sturen. Meer informatie over hoe we met je gegevens omgaan vind je in onze privacy verklaring.